Dan FEFA Fakulteta: u svetu koji oblikuju nove tehnologije, glavni junak je čovek

Dan FEFA Fakulteta: u svetu koji oblikuju nove tehnologije, glavni junak je čovek

FEFA fakultet obeležio je svoju 21. godinu od osnivanja kroz inspirativne razgovore eksperata, profesora i studenata u diskusiji o budućnosti tehnologije i obrazovanja.

Tema ovogodišnjeg Dana FEFA fakulteta glasila je „Trka čoveka i mašine: ko pobeđuje?“, a program je bio ispunjen panelima, nastupima studenata i potpisivanjem nove saradnje sa Mašinskim fakultetom koja će dodatno obogatiti rad fakulteta u narednim godinama. Čitav događaj vodili su studenti i članovi MarketingTima, Lola Vitasović i Aleksa Ćirić.

Ko uči od koga - mašine od nas ili mi od njih?

Mario Barošević, partner iz Emerge Education, u razgovoru sa prodekankom FEFA fakulteta Jelisavetom Lazarević, istakao je da je obrazovanje budućnosti personalizovano, a da se nove tehnologije već sada koriste u asistiranju studentima da imaju što bolje studentsko iskustvo, kroz bolju organizaciju obaveza, lakšeg povezivanja sa poslodavcima, pa sve do korišćenja chat botova za pomoć u snalaženju sa administrativnim stvarima na fakultetu. Mario je objasnio i da cela oblast EdTech-a utiče i na profesore, koji imaju pristup mnogo većem obimu informacija, što im omogućava kreiranje relevantnijih zadataka i ispitivanja. Prema njegovim rečima, sa novim tehnologijama se povećava jednakost u šansama i eleminiše se faktor sreće kada je pristup najboljim svetskim fakultetima u pitanju, a trud i rad postaju još važniji za uspeh. U svom izlaganju, Mario je zaključio da su mašine tokom poslednjih 30 godina učile od nas, ali da je sada vreme da nas podrže i da budućnost podrazumeva upravo simbiozu između ljudi i mašina.

Koliko brzo trčimo i ka kakvoj budućnosti?

U centru paženje ovogodišnjeg Dana FEFA fakulteta bile su nove tehnologije i čovek, pa smo u fokus, osim na obrazovanje, stavili i na drugi stub koji obezbeđuje razvoj pojedinca i društva – na zdravlje i to kroz razgovor na temu "Koliko brzo trčimo i ka kakvoj budućnosti?". U ovom razgovoru učestvovali su:

Dr Pržulj je podvukla i da medicinu budućnosti vidi kao personalizovanu, i istakla da trku ka dugovečnosti ne trčimo dovoljno brzo koliko bismo mogli, s obzirom na to da imamo potencijal da živimo 120 godina. Kroz svoju preporuku studentima u njihovoj pripremi za budućnost, dr Pržulj je naglasila značaj multidisciplinarnog i interdisciplinarnog razvoja, te da nije dovoljno samo povezati, već duboko zaći u različite oblasti. Veljko Golubović dodao je kako je veštačka inteligencija zamišljena da ide tamo gde čovek ne može. Cela zajednica očekuje trenutak kada će se prirodna i veštačka inteligencija izjednačiti, za šta su potrebni uslovi i kontekst transhumanizma.

Uživo podcast sa profesorom Goranom Pitićem

Treći deo događaja bio je posvećen uživo podcastu sa profesorom Goranom Pitićem koji je podelio svoju viziju o demokratizaciji šansi koje donosi veštačka inteligencija. Profesor Pitić je naglasio da čovek mora biti u centru svih tehnoloških napredaka i da je potrebno stvarno oživeti humanocentričnu priču.

“Održivost mora biti stvarno primenjena u praksi - ne samo kao popularna tema“, rekao je prof. Pitić.

Predstavljanje studentskih inicijativa

Nakon dinamičnih panela koji su otvorili i mnogo širu diskusiju, usledilo je predstavljanje vannastavnihaktivnosti i inicijativa studenata na koje smo posebno ponosni: Eco Club, Case Study Club, Odraz podcast, Alumni buddy inicijativu pokrenutu zajedno sa alumnistima, Marketing tim, i nadolazeći FEFA Open - humanitarni teniski turnir u saradnji sa UNICEF-om.

Proslava Dana FEFA fakulteta pokazala je da se obrazovna zajednica ne samo prilagođava novim tehnologijama već ih i aktivno koristi za unapređenje obrazovanja i društva u celini. Dodatno, tokom razgovora, podvučeno je da obrazovanje predstavlja kritičnu tačku u društvu za doprinos rešavanju izazova novog doba, po svojoj prirodi interdiciplinarnih.

Nazad

Slične vesti

Pobednički projekat FEFA studenata doneo inspirativnu priču o inkluziji i aktivizmu

Pobednički projekat FEFA studenata doneo inspirativnu priču o inkluziji i aktivizmu

„Imaš li sluha“ naziv je projekta FEFA studenata koji je prikazan na završnom događaju ...