Tehnologije odnose stara, ali uvek donose mnogo više novih zaposlenja

Tehnologije odnose stara, ali uvek donose mnogo više novih zaposlenja

Novi FEFA Web razgovori otvorili su još jednu temu 4. decembra zahvaljujući našem sagovorniku gospodinu Dejanu Cvetkoviću, CTO (Chief Tehnology Officer) Microsoft razvojnog centra u Beogradu.

„Ono što je najbitnije da savladamo jeste veština prilagođavanja, spremnost na prekvalifikaciju i neprestano usvajanje znanja, odnosno life long learning koncept“, započeo je gospodin Cvetković. Njegova izjava, bila je dovoljna da naši studenti, alumnisti i profesori pokrenu diskusiju u pravcu novih tehnologija, neizbežnih promena, nastajućih, ali i nestajućih zaposlenja koje treba imati u vidu kako bismo spremno dočekali izazove.

Upravo je karijera gospodina Cvetkovića prikaz life long learning koncepta. Nakon što je diplomirao elektroniku, počeo je da se bavi razvojem softvera, zatim prodajom, konsaltingom…  Kako kaže, kroz karijeru u Microsoftu je počeo da usvaja ekonomski pristup - inženjerski ugao mu je pomogao da uđe u biznis, što ga je odvelo do tehnologije i njene upotrebe u biznisu i ekonomiji.

„Svet se vrtoglavo promenio u prethodnih 5-10 godina, a sličnim intenzitetom će početi da se menja na godišnjem nivou. Zbog toga moramo da se trudimo da u svakom trenutku budemo spremni za prekvalifikaciju“, objašnjava gospodin Cvetković. Na pitanje gde se Srbija pozicionirala prilikom dugogodišnjih promena, odgovorio je kako se neverovatne stvari dešavaju na ovom podneblju. To je istoremeno prepoznala kompanija Microsoft ocenivši je kao pogodno podneblje za razvoj veštačke inteligencije. Međutim, ono što se javlja kao potencijalni problem, na nivou čitavog sveta jeste neregulacija novih tehnologija što ostavljla prostora za zloupotrebu i mnoge posledice koje se mogu odraziti na sve nas. „Nedostatak partnerstva sa javnim sektorom može odvesti u potpuno pogrešnom smeru - nove tehnologije bi trebalo da budu u funkciji čoveka i opšteg dobra, a ne protiv“, objašnjava Cvetković.

Pred kraj razgovora, nakon pokretanja mnogih drugih pitanja koja se istovremeno odnose na poslovanja i čovečanstvo, osvrnuli smo se na istraživanja koja uveliko prognoziraju nestajanje više od polovine trenutnih zanimanja. Kako bi se što jasnije izrazio, gospodin Cvetković je dao vizuelni prikaz promena. „Postoji jedna fotografija - u levom delu nalazi se Times Square u New Yorku iz kraja 19. veka gde se nalaze konji i kočije, dok je na desnom delu prikazana ista lokacija, ali 15 godina kasnije - sa automobilima. Svaka nova tehnologija, uvek je gasila mnoga radna mesta, ali je zato i uvodila nova. Uvodila je i mnogo više novih nego što je odnosila stara. Zato čovek treba da prihvati učenje kao celoživotni proces. Ako se to ne dogodi, čovek neće postati nezaposlen, nego nezaposliv, što je mnogo, mnogo lošije“, zaključio je gospodin Dejan Cvetković.

Nazad

Slične vesti

FEFA OPEN: prijavite se za humanitarni turnir do 17. maja

FEFA OPEN: prijavite se za humanitarni turnir do 17. maja

Naši studenti priveli su kraju najposebniji događaj u godini i zato označite svoje ...
Delegacija FEFA fakulteta učestvovala na ESG Adria samitu u Tivtu

Delegacija FEFA fakulteta učestvovala na ESG Adria samitu u Tivtu

U Tivtu je održan najveći samit u regionu zapadnog Balkana posvećen održivom razvoju, ESG ...
Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Ključne teme nedavno održanog karijernog događaja bile su poslovi budućnosti, traženi ...