Emmanuel Koenig: Brzina promena zavisi od liderstva

Emmanuel Koenig: Brzina promena zavisi od liderstva

Emmanuel Koenig, Managing Partner kompanije PwC, bio je naš sagovornik na FEFA Web razgovorima kada smo ponovo imali priliku da se osvrnemo na aktuelne teme i promene zahvaljujući razmeni mišljenja i iskustava sa vodećim domaćim i međunarodnim ekonomistima i privrednicima. 

Dešavanja i predviđanja u oblasti konsaltinga bila je glavna tema. Masivne promene odvijaju se uveliko, ne samo zbog Covid krize, već i zbog sveopšte asimetričnosti, polarizacije, digitalizacije i migracija, što iziskuje sve tešnju saradnju konsultanata sa državnim sektorom. Razlog ovakvih saradnji, osim praćenja implementacije strategija, jeste identifikovanje rizika. „Broj jedan je proces digitalizacije biznis modela, i to od trenutka kada je tehnologija uzela maha. Međutim, primećujemo kako se, nezavisno od pandemije, važnost menadžmenta rizika i uopšte pripremljenost za krizne situacije prepoznaje sve više“, rekao je Koenig.

Od kako je nastupila, pandemija je ne samo ubrzala proces digitalizacije, već ga je produbila – more podataka i funkcionisanje biznisa prebačeno je na online režim što je dodatno podstaklo beleženje podataka u digitalnom prostoru. Zbog toga je sajber kriminal još više procvetao, a čak i pre Covid krize, definisan je kao najveća pretnja.

U tom smislu, osim adekvatne strategije i pravilne implementacije, poverenje je ono što čini svaku saradnju i poslovanje uspešnim i održivim, posebno kada govorimo o konsaltingu. „Važno je razgovarati, dobri konsultanti nisu samo oni koji znaju put od postavljanja do implementiranja strategije, već oni koji umeju da saslušaju i odgovore“, osvrnuo se Koenig dodavši da je upravo poverenje ključan element u svim krizama.

Koliko je društvo na globalnom nivou osvestilo važnost procesa digitalne transformacije govore i  postupci različitih vlada, te smo svedoci digitalizacije bazičnih građanskih procesa čak i u državama gde o tome ranije nije bilo ni govora. Administracija i pojednostavljeni poslovni procesi jedni su od glavnih pokazatelja tehnološkog napretka država.

„Očigledno, ima industrija i oblasti koje brže prihvataju taj proces. Ipak, prirodan potencijal nije jedini indikator – ono što je svakako primaran, neretko zanemaren, jeste liderstvo. U kojoj količini, koliko žele da se promene, na koji način, koliko brzo, da li žele da stvaraju… Nema toliko razlike između industrija, već između lidera i timova koji ti lideri vode. Ista stvar odnosi se kako na privatan, tako i na državni sektor, pojedince, različite oblasti i industrije“, objasnio je Koenig.

Zbog toga, upravo će liderske veštine, timska orijentisanost, poverenje i krizni menadžment biti na testu vrtoglavih promena u kojima se uveliko nalazimo i koje nam tek slede. Osim sredstvo protiv novih kriza, naš govornik je poručio kako nikako ne treba dopustiti da zbog zanemarivanja, one postanu uzrok istih.

Nazad

Slične vesti

FEFA OPEN: prijavite se za humanitarni turnir do 17. maja

FEFA OPEN: prijavite se za humanitarni turnir do 17. maja

Naši studenti priveli su kraju najposebniji događaj u godini i zato označite svoje ...
Delegacija FEFA fakulteta učestvovala na ESG Adria samitu u Tivtu

Delegacija FEFA fakulteta učestvovala na ESG Adria samitu u Tivtu

U Tivtu je održan najveći samit u regionu zapadnog Balkana posvećen održivom razvoju, ESG ...
Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Ključne teme nedavno održanog karijernog događaja bile su poslovi budućnosti, traženi ...