Branko Greganović: Tri ključna elementa pri pozicioniranju u budućnosti

Branko Greganović: Tri ključna elementa pri pozicioniranju u budućnosti

Branko Greganović,  predsednik izvršnog odbora NLB Banke, otvorio je novi ciklus FEFA Web razgovora u petak 12. marta. Ovaj razgovor bio je prvi u novoj 2021. godini, a naši studenti, profesori i alumnisti imali su priliku da ponovo učestvuju u online diskusiji i razmene iskustva po pitanju biznis i ekonomskog okruženja, načina prilagođavanja aktuelnim promenama, ali i profesionalnog i ličnog razvoja.

Sve generacije i svi segmenti stanovništva prelaze mnogo lakše na digitalan način komuniciranja nego što se očekivalo, kako na nivou banaka, tako i na nivou čitavog društva“, započeo je Branko osvrnuvši se na različitost uslova rada u okviru bankarskog sistema čiju razvijenost uz opštu, kako kaže, diktira i razvijenost lokalnih finansijskih tržišta.

Ipak, bez obzira na to o kom sektoru je reč, zahvaljujući krizi i izmenjenim uslovima, postalo je jasno kako je za konkurentnost na tržištu rada presudna jedna veština – preduzetništvo.

Preuzimanje rizika, preduzetnički pristup, i razvoj tog preduzetničkog kapaciteta je ključni element dobrog pozicioniranja. Znanje te vrste tražiće se sve više, dok će vrednost paralelno rasti“, objasnio je Greganović dodavši kako se taj pristup posebno odnosi na korporacije gde je možda i najvažniji. 

Korporacije imaju veliki problem sa tradicionalnom kulturom gde preovladava hijerarhijski sistem komande. Njihov životni vek se skraćuje baš zbog toga što se nalazimo na raskrsnici – hijerarhijska struktura nije sposobna da se izbori sa tempom promena. One će morati da se transformišu upravo uz pomoć preduzetničkog pristupa kako bi uopšte mogle da opstanu“, zaključio je Greganović.

Kao drugu važnu stvar pri pozicioniranju, istakao je etiku i poštovanje etičkih pravila, kao izuzetno važna u periodu veštačke inteligencije i digitalnih sistema koji omogućavaju brojne zloupotrebe i katastrofične scenarije. Kako njih ne mogu preduprediti pravni sistemi, policija i slični kontrolni mehanizmi, etika postaje jedini mogući odgovor.

U prošlosti, etika se mogla naslikati uz pomoć generala koji su ispred sebe imali topove, a u rukama puške i bez obzira na njihovu dostupnost, nisu ih koristili. U budućnosti, to bi trebalo da izgleda tako što oni koji razumeju veštačku inteligenciju, koriste je i svesni su njene moći, odbijaju da je zloupotrebe protiv čovečanstva na bilo koji način. To će, mislim, biti glavni izazov budućnosti“, objasnio je gospodin Branko.

Kao poslednju, ali ne manje bitnu, istakao je rastuću vrednost ideja nasuprot egzekuciji. Uzrok tome ponovo predstavljaju promene jer jedino dobre ideje omogućavaju da te promene i ispratimo. „Napravite eksperiment - probajte da („dobro“) realizujete lošu ideju, šta će se dogoditi? Čak i tokom same implementacije treba kritički pristupiti ideji i biti spreman na promenu iste“, rekao je naš govornik i dodao kako konkretno ovaj trenutak, trenutak dubokih promena i poremećaja, pokazuje da onaj ko nije sposoban da proizvede ideje usklađene sa dinamičnim okruženjem, realizovaće ideje koje su zastarele, a posledično i bez bilo kakve vrednosti.

Pred sam kraj, u duhu naše diskusije, gospodin Greganović preporučio je knjigu The Lean Startup autora Eric Ries-a koja upravo govori na teme našeg prvog FEFA Web razgovora u novoj godini.

Nazad

Slične vesti

FEFA OPEN: prijavite se za humanitarni turnir do 17. maja

FEFA OPEN: prijavite se za humanitarni turnir do 17. maja

Naši studenti priveli su kraju najposebniji događaj u godini i zato označite svoje ...
Delegacija FEFA fakulteta učestvovala na ESG Adria samitu u Tivtu

Delegacija FEFA fakulteta učestvovala na ESG Adria samitu u Tivtu

U Tivtu je održan najveći samit u regionu zapadnog Balkana posvećen održivom razvoju, ESG ...
Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Karijerni dan na FEFA: Job Fair & Speed dating okupili niz kompanija i eksperata iz različitih industrija

Ključne teme nedavno održanog karijernog događaja bile su poslovi budućnosti, traženi ...