Diplomci o FEFA

Kako diplomci FEFA razmišljaju o karijeri i kakav je njihov profesionalni razvoj – tema o kojoj smo razgovarali sa njima. U nastavku možete da pogledate kratke prikaze njhovog profesionalnog razvoja.

marina sestovic, diplomac FEFA

MARINA ŠESTOVIĆ,

menadžer projekta GIZ i asistent na FEFA


Moje druženje sa FEFA počelo je pre tačno 11 godina, kada sam kao vukovac Šeste beogradske gimanzije upisala osnovne studije. Na FEFA sam završila, i master studije, i pri kraju sam doktorskih studija. Fakultet mi je otvorio svoja vrata i ostala sam prvo kao saradnik u nastavi, a potom i kao asistent. Velika je privilegija raditi u sjajnom okruženju profesora i saradnika. Fakultet mi je pružio mogućnost da naučim mnogo, steknem neophodne veštine i što je najvažnije, svoje znanje ojačam u praktičnom radu sa brojnim indstitucijama. Do sada sam bila savetnik pri kabinetu ministra u Ministarstvu finansija Republike Srbije, u dva mandata Vlade; potom savetnik generalne direktorke i predsednice izvršnog odbora Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, a trenutno sam menadžer projekta Nemačke Razvojne agencije (GIZ) na projektu Reforme javnih finansija, zadužena za podršku radu Ministarstvu finansija i programu transformacije Poreske uprave.

Navedene pozicije su mi omogućile da radim u međunarodnom okruzenju, sa kolegama iz celog sveta. Veliko zadovoljstvo mi predstavlja to što svoje znanje i iskustvo mogu da podelim sa studentima i zajedno sa FEFA učestvujem u stvaranju novih generacija - budućih lidera. Takođe, bavim se naučno-istrazivačkim radom na FEFA kao autor većeg broja naučnih radova, učestvujem na međunarodnim konferencijama, kao i na projektu Ministartva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. FEFA me je naučila da investiranje u znanje znači investiranje u budućnost, kao i da proces učenja nikad ne prestaje. Zato i ja nastavljam dalje svoje usavršavanje na Harvard Kenedi školi sa koje ću doneti nova znanja Fakultetu, studentima i zajednici u kojoj živim.

masan stankovic, diplomac FEFA

MAŠAN STANKOVIĆ,

MBA kandidat Duke University – The Fuqua School of BusinessClass 2015, Diplomirani ekonomista FEFA.


Studije na FEFA su mi omogućile da razvijem sposobnosti uz pomoć kojih sam našao prvi posao ubrzo po završetku fakulteta. Dva meseca nakon diplomiranja na FEFA primljen sam u Odeljenje za reviziju PricewaterhouseCoopers u Beogradu. Nakon dve godine provedene u PwC reviziji i postavljanja dobrih temelja u oblasti finansija želeo da steknem dublja znanja iz oblasti finansijske analize i prihvatio sam ponudu da pređem u Raiffeisen Banku na poziciju finansijskog analitičara zaduženog za velike klijente u odeljenju korporativnih poslova...

Dve godine kasnije sam prihvatio ponudu bivših kolega iz PwCa da pređem u PwCConsulting kao Senior Consultant zadužen za rad na DueDiligence projektima i od tada sam bio angažovan na nekim od najvećih regionalnih transakcija.

Ove godine sam primljen na Duke University – The FuquaSchool of Business MBA program gde ću se dalje usavršavati u oblasti finansijske analize i energije sa ciljem daljeg razvoja karijere u oblasti investicionog bankarstva i energetike. Studije FEFA su mi pomogle da postavim kvalitetnu osnovu za razvijanje sposobnosti rešavanja problema i analitičkog razmišljanja koje su dobar osnov za moje dosadašnje i buduće uspehe.

jovana lea simic, diplomac FEFA

JOVANA LEA SIMIĆ,

osnivač i direktor kompanije JDM


Na svoju inicijativu studirala sam uporedo na oba smera, ekonomiji i menadžmentu, kao da sam osećala šta će me nekoliko godina kasnije čekati. Nakon rada u korporaciji, gde su me regrutovali još pre diplomiranja, odlučila sam da osnujem sopstvenu firmu. Ubrzo sam uvidela koliko mi je znanje stečeno na FEFA svakodnevno olakšavalo poslovanje, bila sam sposobna da bez oslanjanja na druge kreiram i uspešno realizujem svoju poslovnu ideju od A do Š.

nevena djordjevic, diplomac FEFA

NEVENA ĐORĐEVIĆ,

Diplomirani Bachelor FEFA – karijeru započela u porodicnom preduzeću Duga Fruit doo, magistrirala na Univerzitetu u Londonu, trenutno radi u Deutsche Telekom u Bonu, Nemačkoj.


Moja očekivanja su bila da nakon završenog fakulteta budem u situaciji da zaista primenim teoriju u praksi. Želela sam da osetim da vredi uloženi trud, da je zaista od koristi to što sam učila, kao i da se osetim sposobnom da uradim nešto više, da napravim korak dalje, kako u akademskom tako i u poslovnom svetu. Upravo je FEFA, svojim odličnim programom, inspirativnim profesorima ali i akcentom na praktičan rad i letnje prakse u potpunosti ispunila moja očekivanja.”

anja simanic, diplomac FEFA

ANJA SIMANIĆ,

Philip Morris, MBA IE Business School Finalist at IE Venture Day


Mom uspehu najviše su doprinele veštine koje smo tokom studija savladali na FEFA- kritičko mišljenje, detaljna analiza problema i predlaganje rešenja koja remete status quo. Ono što danas najviše vrednujem jesu mreža i snaga kontakata koje smo stvorili na FEFA. Velika je privilegija znati da u bilo kom trenutku možete da dobijete savet i podršku FEFA alumnista.

marina sestovic, diplomac FEFA

MAŠA MARJANOVIĆ,

diplomirani student osnovnih studija na FEFA, dobila je 2012. godine prestižnu Mummert stipendiju za studije master programa u oblasti biznis administracije na Univerzitetu u Kelnu.


Studije na FEFA su mi pre svega omogućile kompatabilnost sa nemačkim obrazovnim sistemom. Posle tri godine studija sam kao i svi nemački studenti dobila pravo da upišem dvogodišnji master. Znanje koje sam stekla na FEFA je takođe bilo odgovarajuće. Posle uspešnog intervjua sa profesorima sa nemačkog univerziteta, gde je ispitano moje znanje iz finansija, računovodstva, bankarstva, ali i znanje o Evropskoj Uniji i aktuelnim temama, shvatila sam da je moje dosadašnje obrazovanje bila dobra investicija. Sada kada sam na novom fakultetu, mogu reći da mi jedino nedostaje poznavanje celog fakulteta i osoblja, kao i prisna atmosfera sa FEFA gde se prati razvoj svakog studenta.

uros_djuric, diplomac FEFA

UROŠ ĐURIĆ,

doktorand na Johann Wolfgang Goethe University


Nakon završetka FEFA bio sam u potpunosti spreman da svoju karijeru nastavim u inostranstvu. Dobra povezanost, prijateljstvo i komunikacija sa kolegama i profesorima omogućila mi je da dobijem svu neophodnu podršku tokom procesa apliciranja na najbolje doktorske programe. Korišćenje svetski poznatih udžbenika na FEFA bila je jedna od glavnih preporuka koja mi je omogućila da nakon prve godine doktorata dobijem posao asistenta u Nemačkoj. Znanja i praksa koju sam stekao na FEFA, ne odstupaju značajno od znanja studenata sa Nemačkih univerziteta. Česte prezentacije pred kolegama ili razgovori sa profesorima na ravnopravnoj osnovi doprinele su značajno stvaranju samopouzdanja koje mi dalje pomaže da svoje potencijale maksimalno dobro predstavim poslodavcima na tržištu rada.

djordje hadzic, diplomac FEFA

ĐORĐE HADŽIĆ,

master globalnih finansija Univerziteta Fordam iz SAD i master FEFA


Druženje i studiranje u Njujorku proširilo je mrežu ljudi sa kojima ću sarađivati u bliskoj budućnosti. Prednosti FEFA u odnosu na ostale fakultete u Srbiji jesu posvećenost profesora studentima i stalno unapređenju nastave, obavezne radne prakse i javni nastupi putem odbrana radova. Na FEFA se prati razvoj svakog studenta ponaosob, sistem obrazovanja je naglašeno interaktivan, svaki student se podstiče na kritičko sagledavanje problema, što predstavlja najbolju pripremu za poslovne izazove. Svakom budućem studentu savetovao bih da dobro razmisli o svojim sposobnostijma, o tome šta želi da postigne nakon završenih studija i da ulože u veštine koje se vrednuju na tržištu. Ukoliko je neko nadaren za poslovne finansije treba da iskoristi posebnu priliku koju srpskim studentima nudi FEFA u saradnji sa Fordamom iz Njujorka!

djordje hadzic, diplomac FEFA

MARINA MILOŠEVIĆ,

diplomirala na Bačelor programu FEFA, završila Master program na FEFA, trenutno je na Master programu na LSЕ - London School of Economics


Karijeru je započela u Deloitte kompaniji, a zatim je nastavila u brokerskoj kući Beopublicum, te na poziciji savetnika (2009-2011) u Ministarstvu finansija.

Kroz neposrednu komunikaciju profesora i studenata, FEFA afirmiše i primenjuje najviše standarde interaktivne nastave i učenja, podstiče kreativnost i kritičko razmišljanje studenata, pripremajući ih da postanu odgovorni profesionalci i lideri u budućem poslovnom angažovanju.

Pregovaračke, prezentacione i analitičke vestine koje sam stekla tokom osnovnih i master studija na FEFA su od neprocenjivog znacaja za moju dosadasnju karijeru. Nakon dve godine rada u privatnom sektoru na poziciji brokera i finansijskog analitičara, nastavila sam karijeru u Ministarstvu finansija Republike Srbije gde sam kao savetnik bila angažovana u Sektoru za medjunarodne finansijske odnose i evropske integracije.

Tokom rada u Ministarstvu zainteresovala sam se za oblast ekonomskog razvoja i odlučila da nastavim akademske studije na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (eng. London School of Economics and Political Science - LSE). Akademski uspeh na FEFA i dosadašnja karijera omogućili su mi da postanem nosilac dve prestižne stipendije: Čivning stipendije britanske Vlade (eng. British Government Chevening Scholarship Award) i zajedničke stipendije Vlade Japana i Svetske Banke (eng. Scholarship from the Joint Japan/World Bank Graduate Scholarship Program). Trenutno živim u Londonu i pohađam master studije iz oblasti ekonomskog razvoja (eng. MSc in Development Studies) na LSE-u. Iz ličnog iskustva, studiranje na FEFA bih preporučila svakom mladom čoveku koji želi da se obrazuje u podsticajnom i kvalitetnom okruženju koje pruža mogućnost za sticanje znanja i veština koje su neophodne za razvoj buduće karijere.